sunnuntai 2. toukokuuta 2010

Lisää Osmoa ja terassin kaiteita


Lattian valmistuttua se suojattiin viiralla ja pääsimme vihdoin kulkemaan ilman pelkoa putoamisesta. Nyt paneelien maalaaminen sujui nopeammin ja jotta lukijat saisivat kuvan nopeudesta laskin viikonlopun aikana maalatut paneelit: 53 hirsipaneelia ja 75+69 kattopaneelia. Näillä ja edellisen viikonlopun aikana maalatuilla paneeleilla saatiin lähes kaikki katot paneloitua. Vain eteisestä jäi puolet tekemättä. Kattopaneelia on tosin jäljellä aika paljon ja sille täytyy keksiä muuta käyttöä. Maalaamillamme hirsipaneeleilla saatiin peitettyä molemmat päätykolmiot ja tehtyä vähän väliseiniäkin. Äitienpäiväviikonloppuna maalaamme sitten loput, mutta minusta tuntuu, että suurin työ paneelien kanssa on jo tehty. Hankalinta maalaamisessa tähän vuodenaikaan on kuivatustilan löytäminen. Kuten kuvasta näkyy paneeleita oli joka puolella.

Kuusamo Hirsitalojen sivuilla olleen kuvan perusteella suunnittelimme kaiteet. Reijo piirsi ohjeet. Paketin mukana tuli tarpeita vähän toisenlaisiin kaiteisiin eli ne nyt jäävät käyttämättä. Ostimme paikalliselta sahalta höylättyä kakkosnelosta ja teimme niistä kuvan mukaiset ristikkäiskaiteet. Putouskorkeus on alle 70 senttimetriä eli kaiteet voivat olla suhteellisen matalat ja kevyet. Samanlaiset tehtiin myös saunamökkiin. Ylimmäisestä kuvasta näkyy myös parven kaide. Siinä periaatteena oli metrin korkeus ja 10 senttimetrin pinnaväli.

Ilmalämpöpumpun sijoitus on tullut ongelmaksi. Emme halua ulkoyksikköä terassille kovin näkyvälle paikalle eli se saisi olla keittiön puoleisella seinällä tai takaseinällä. Alunperin sisäyksikkö oli tarkoitus laittaa vaatehuoneen oven päälle eteiseen, mutta sisäyksikön asennusohjeen mukaan se vaatii vähintään 10 senttimetrin etäisyyden kattoon. Toisena vaihtoehtona mietimme jo takan ja olohuoneen ulkoseinän välistä seinää, mutta silloin ulkoyksikkö olisi tullut oleskeluterassille ja makuuhuoneen oven eteen. Nyt viimeisimpänä vaihtoehtona on parven etuosan kantava palkki. Siinä on vain se ongelma, että siinä on nyt kiinni parven kaidepinnat. Etuna tässä paikassa on se, että putket saadaan hyvin piiloon keittiökaappien yläpuolelle.

Mitään tätä ei olisi tarvinnut miettiä jos talossa olisi ollut hirsikerta tai kaksi ylimääräistä. Silloin minkä tahansa ikkunan yläpuolella olisi ollut tilaa sisäyksikölle. Vaikka siinä eteisessäkin. Jos tilaisin Onkamon nyt, ottaisin yhden hirsikerran lisää juuri tästä syystä.

Isäni on saanut myös sähköasennukset tehtyä ja hommasimme eteiseen kolme halogeenispottia. Sisä-Savon Sähköstä löytyi sellaiset, jotka eivät kuumene yläpuolelta lainkaan. Ei tarvinnut siis tehdä mitään koteloita välipohjaan.

Puustellin keittiön kaupanpäällisinä piti tulla Arabian astiasto. Eipä ole vielä kuulunut, vaikka olisi pitänyt jo olla noudettavissa...

2 kommenttia:

Miia kirjoitti...

Montakos hirsikertaa Kuusamon toimituksissa sitten on? Mikä on huonekorkeus sisällä? Moni valmistaja käyttää hirsikertojen määrää myyntitilanteessa etuna, oli niitä sitten paljon tai vähän, ja yleensä riittävän korkeuden tarpeen ymmärtää vasta kun rakennus on jo valmis :(

Jake kirjoitti...

Hirsikertoja on 15.