keskiviikko 7. huhtikuuta 2010

Höyryä sulkemaan


Pääsiäisenä olimme ensimmäistä kertaa yötä tämän vuoden puolella. Viime syksynä kokoamamme Iki-kiuas tuli koottua väärään asentoon, jonka vuoksi alalaude pitä laittaa liian paljon ylälauteen alle. Nyt Minna purki katiskan sisällä olleet kivet ja käänsimme kiukaan parempaan asentoon. Onneksi hormiputken ympärillä olevia kiviä ei tarvinnut poistaa vaan kiuas kääntyi hyvin ilmankin. Samalla siirsimme alalauteen lähemmäksi kiuasta, koska Ikin turvaetäisyydet sivulle ovat erinomaisen pienet.

Toinen korjaus tehtiin saunan ja pesuhuoneen väliseen ovenkarmiin. Olin jo aikaisemmin tehnyt hirsiseinään kiinni tulevaan lankkuun hahlot, joiden sisällä kiinnitysruuvit voivat liikkua seinän painuessa alas. Löin sitten siihen lankkuun kiinni virheellisesti toisen lankun, joka esti ruuvien liikkumisen hahloissa. Huomasin tämän siitä, kun samanlainen rakennelma oli tehty päärakennuksen väliseinärunkoihin. Poikkeus oli, että nämä kaksi lankkua eivät olleet kiinni toisissaan. Valitettavasti minulla ei ole kuvaa, eikä sitä rakennetta ole kovin helppo sanoin selittää. Joka tapauksessa laitoin näiden kahden lankun väliin laudanpätkiä niin, että ruuvi pääsee liikkumaan hahlossa seinän painumisen mukaan.

Pääasiallinen rakennuskohde pääsiäisviikonloppuna oli kuitenkin päärakennuksen alapohjan höyrynsulku. Rakennusmiehet olivat jo laittaneet väliseinärunkojen alle muovisuikaleet, joihin oli helppo teipata viikonloppuna asentamamme muovit kiinni. Sähköasentaja (isäni) oli myös asentanut lattiaan tulevat johdot valmiiksi. Tarkalleen ottaen Reijon ohjeet höyrynsulkumuovin asennuksesta olivat seuraavat: "Muovi limitetään limitetään väh 300 mm ja limitys pyritään tekemään koolausten kohdalle jotta lattialauta painaa muovin tiiviisti kiinni puuta vasten. Muovi nostetaan seinälle noin 50 mm ja liika muovi leikataan lattialistoitusvaiheessa pois. Muovin pitää jäädä lattialistan taakse tiiviisti. Höyrynsulkumuovin asennuksesta pidetään katselmus." Katselmus pidettiin tiistaina ja Reijon mukaan muovi oli asennettu erinomaisesti :-).

Ensi viikonloppuna on tarkoitus vahata niin paljon kattopaneeleja kuin mahdollista. Se on nimittäin helpompi tehdä maassa. Lattian laudoitukseenkin pitäisi ryhtyä. Toivottavasti paikallisilla projektipäälliköillä (sähköasentaja ja appiukko) on aikaa. Toivottavasti säät suosivat.

Pitäisi tilata myös vesikourut mahdollisimman pian, mutta otsalaudat pitäisi saada maalattua (ainakin naulojen kohdalta) vielä kerran ennen kourujen asennusta. Nyt vesi lorisee katolta suoraan terassille.

Ei kommentteja: