lauantai 18. heinäkuuta 2009

Muita viime viikon tekemisiä


Katon valmistumisen lisäksi ehdin viimeviikolla jo asentelemaan tuulensuojapaperia. Pääsuunnittelijamme suositteli yläpohjan villojen ja tuulensuojapaperin asentamista ylhäältä käsin, mutta viime viikkojen epävakaat kelit estivät tämän. Tuulensuojapaperi on lähes yhtä helppo asentaa altakin päin, mutta villat ovat tietenkin hieman hankalammat. Ohessa myös hieman detaljia harjatuuletuskanavan koloista ja kattoruoteiden tukilaudoista alemman harjatuuletuskanavan kohdalla.

Ensi viikolla jatkan tuulensuojapaperin asentamista saunan ja pesuhuoneen puolelle. Toivottavasti saammme myös jonkun valamaan saunan ja pesuhuoneen pintavalun kaatoineen. 50 mm valun kuivuminenhan kestää n. 5 viikkoa eli ennen sitä ei päästä tekemään vesieristyksiä tai laatoituksia. Taitaa mennä ensilöylyt syyskuun puolelle. No tuvan puolella riittää tekemistä joksikin aikaa laipion paneloinnissa ja lattian tekemisessä. Ensi viikolla rapataan myös hormi. Toivottavasti saan propattua myös lattiakoolauksen alle tulevat poikkilaudat. Kerman Saven Anja-takka tulee viikolla 34 ja toivottavasti se saadaan asennettua saman tien. Kesätarjouksena tuon Anjan hinta on 2500 euroa asennuksineen.¨Taidan säästää tuvan lattian tekemisen takan asennuksen jälkeiseen aikaan niin ei tule vahinkoja.

Kuusamon hirsitalojen piirustusten mukaan valmiin lattian korko on 148 mm sokkelin korosta sisältäen 100 mm styroxia. Eihän tuohon enää mitenkään saa mahtumaan 50 mm pintavalua. Piirustuksissa onkin osa styroxista sokkelin tason alapuolella. Koska meillä on maanvarainen laatta, kaikki eriste tulee tuon nollatason yläpuolelle eikä siihen mitenkään mahdu 100 mm styroxia (meillähän on laatan sisällä jo Finnfoamia, joka toivottavasti eristää osallaan siellä). Ratkaisemme asian eristämällä pintalaatan 50 mm Finnfoamilla. Huomaan jo nettikeskusteluista, että Finnfoam ja styrox ovat kuulemma eristävyydeltään samanarvoisia. Toivottavasti en nyt tuhlaa turhaan rahojani Finnfoamiin, jos 50 mm styroxia olisi ollut eristävyydeltään samanarvoinen. Laatan on kuitenkin oltava vähintään 50 mm, tuleehan sinne myös lattialämmityskaapelit sekaan.

Ei kommentteja: