sunnuntai 12. heinäkuuta 2009

Katto pään päälle


Blogin päivityksille ei tahdo löytyä aikaa pitkien työpäivien lomasta. Tällä viikolla on tapahtunut seuraavaa: Kattokannattajat asennettiin paikoilleen, savupiippu ja saunan ja pesuhuoneen väliseinät muurattiin.
Huomatkaa kuvasta kannattajiin koloamalla tehdyt harjatuuletuskanavat. Ylempi kanava vuorotellen harjan molemmin puolin ja alempi jokaiseen kannattajaan.
Kun kattokannattajat olivat paikoillaan (ainakin melkein), aloitimme ruoteiden naulaamisen. Huovanaluslautoja tuli kahdenlaisia: vajaasärmäisiä ja täyssärmäisiä. Maalasimme täyssärmäiset valmiiksi valkoisiksi Uulan petrooliöljymaalilla ettei niitä tarvitsisi maalata katossa. Nähtäväksi jää miten lautojen on tarkoitettu riittävän.
Tarkoitus nimittäin on, että vajaasärmäisiä käytetään lämpimien tilojen yllä, koska ne eivät sieltä näy. Tämä on kaunis ajatus teoriassa, mutta ongelmaksi tuleekin esimerkiksi takaräystäät. Jos kuistin päälle laitetaan valkoiseksi maalattua täyssärmäistä esim. 3 metrin lauta ja sen jatkoksi, lämpimän tilan päälle, toinen 3.5 metrin vajaasärmäinen lauta, tämä maalaamaton lauta tulee vaijaine kantteineen näkyviin takaräystään alle. Kun molemmissa päissä lautaa on pontit, niin ei ole varmaan tarkoitus katkoa niitä siinä välissä ellei jatkoa tee kannattajan kohdalle.
Nyt aloitammekin aina näkyvällä osalla valkoisella, sekä kuistilla että takaräystäällä, ja laitamme väliin maalaamattoman vajaasärmäisen, jos sellainen mahtuu. Tällä tavoin valkoisen, täyssärmäisen, menekki on paljon suurempi. Asia selviää toivottavasti tällä viikolla kun saamme ruoteet paikoilleen. Tai ehkä olen vain ymmärtänyt idean väärin.
Piirustuksista sen verran kommenttia, että hirren jatkosrautojen symbolin selitys löytyi kyllä kuvista, mutta missään kuvassa jatkosrautoja ei oltu merkitty. Raudat olivat kyllä toimituksessa.
Tällä viikolla tilasimme myös saunatupaan Kerman Saven Anja-takan, joka toimitettaneen viikolla 34. Toivottavasti takka lämmittää sen verran, että syksyllä päästään käymään sienessä.
Ensi viikolla on tarkoitus laudoittaa katto loppuun, jos sää sallii. Jos sää ei salli kattotöitä, alamme tekemään saunatuvan lattian koolauksia ja saunan/pesuhuoneen pintavalun valmisteluja asentamalla styroksit, verkot ja lattialämmityskaapelit.
Lattialaattojen hankinta saunaan on myös ajankohtainen, koska kaakelilujasta tehdään "kaukalon reunat" hirsiseiniä vasten ja on mietittävä kuinka monta riviä laattaa nousee lattialta seinälle ja kuinka korkeat laatat valitaan. Tämän mukaan sitten leikkaamme sopivan suuruisen suikaleen kaakelilujaa.

1 kommentti:

sataplus kirjoitti...

Hyviä rakennekuvia! Olen etsinyt jo muutaman päivän tietoa, kuinka tuuletus tehdään vinoon kattoon. Nyt tiedän, kiitoksia.

Ylöjärven Mutala, Näsijärvi