torstai 2. heinäkuuta 2015

Maalari ja mökinomistajat maalasivat taloa

Höylähirsitaloa ei kannata maalata ensimmäisenä vuotena, eikä ehkä seuraavanakaan. Muutamassa vuodessa hirren pinta karhentuu ja maali tarttuu siihen paremmin. Naapurin arkkitehdin suosituksesta valitsimme peittävän maalin (saunahan maalattiin läpikuultavalla Roslagin mahongilla). Halusimme edelleen käyttää perinnemaalia ja Uulan petrooliöljymaalista löytyi sävy nimeltä Myrsky. Halusimme päärakennuksesta tummanharmaan. Petrooliöljymaalin etu on se, että periaatteessa se peittää jo ensimmäisellä kerralla. Tämä ei tosin ihan sataprosenttisesti pidä paikkaansa, jos maalaa valkoisella. Naapuri oli maalannut mökkinsä Laava-sävyllä, mutta läheltä katsottuna se oli vihreään vivahtava. Olisi pitänyt tajuta, että harmaa vivahtelee sinne sun tänne yleensä.

Maalaamatta olivat räystään aluset ja seinät. Otsalaudat oli maalattu jo rakennusvaiheessa ja silloin suurin osa pinnoista oli myös käsitelty homeenestolla. Vain räystään alusissa oli homepilkkuja ja maalari suosittelikin niiden pesemistä pois. Tämä, ja lisäksi vaadittava homeenestokäsittely, osoittautui liian vaativaksi etenkin kun meillä ei ole painepesuria enkä välttämättä halua puuseinää painepesurille pestäkään. Päädyimme käsittelemään räystään aluset Uulan homeenestolla. Tulevaisuus näyttää miten maali kestää hometta kun pohjatyöt eivät olleet viimeisen päälle.

Maalimenekki yllätti. Räystään alusiin (mukaan lukien kattojuoksut) meni kolme 9 litran purkkia valkoista väriä eli yksi enemmän kuin itse seinämaalia. Koko päärakennuksen maalaukseen meni noin 80 työtuntia. Lisäksi ikkunoiden vuorilautojen uudelleen kiinnitykseen ja paikkamaalaukseen meni noin 10 tuntia. Koska valkoista pitikin ostaa yksi purkki lisää, jouduimme "tyytymään" paikallisen maalikaupan Väri tiimi petrooliöljymaaliin, joka on ymmärtääkseni Virtasen maalitehtaan valmistamaa. Sävyssä tai muissa maalausominaisuuksissa ei ollut merkittävää eroa Uulan maaliin verrattuna.

Ja lopputulos on siniseen vivahtava riippuen päivänvalosta. Olen hieman pettynyt sävyyn, koska sinertävää en olisi halunnut, mutta Myrsky oli Uulan tummin harmaa ennen mustaa. Olisikohan sittenkin pitänyt maalata päärakennuskin mustaksi? Mutta nyt neljä vuotta vanha mökki on kuin uusi ulkoa.

Ei kommentteja: