keskiviikko 1. heinäkuuta 2015

Laiturin korjausta, hiekkarantaa ja pihalaatoitusta

Blogini on ollut noin vuoden hunnigolla. Viime kesänä tapahtui seuraavaa: rannasta poistettiin kiviä ja ajettiin hiekkaa tilalle. Nyt koirakin pääsisi helposti uimaan, jos uisi. Mutta kun ei ui. Vuosi sitten keväällä jäät rikkoivat laiturille vievän sillan ja jouduin latomaan laudat uudelleen. Onneksi pilarikengät säilyivät ehjinä niin runkoa ei tarvinnut tehdä uudelleen.
Hiekkarannasta tuli lopulta ihan hieno ja ainakin ensimmäisen talven jälkeen hiekat ovat edelleen paikallaan.
Pihalaatoitusta varten tilasimme Oriveden mustaa liuskekiveä ja harmaita graniittisia reunakiviä. Laatoitus tuli pääsisäänkäynnin eteen ja tarkoitus oli, laatoitus estäisi hiekan kulkeutumisen sisään. No ei se ihan sitä tee. Kun piha on täynnä hienoa hiekkaa, koiran tassuissa sitä tulee aina sisään. Asiaan on siis saatava toinen ratkaisu. Laatoitus on kyllä ihan komea.

Aloitin laatoituksen teon poistamalla vanhan hiekan portaiden edestä. Tein reunakivistä reunuksen ja sen jälkeen ajoin pohjan täryllä. Tässä tuli sellainen ongelma, että routaeristeet olivat portaiden edessä, eikä tärytys siis auttanut siinä kohtaa. En ymmärrä, miten routaeristeen päälle voi oikeastaan tehdä yhtään mitään...
Sen jälkeen täytin "altaan" asennushiekalla. Tasoitin asennushiekan pitkällä lankulla ja aloin asettelemaan kiviä. Opiskelin liuskekivien paloittelua tältä videolta ja opin käytännössä, että en saanut kyllä kiviä leikattua yhtä vaivattomasti kuin videolla annetaan ymmärtää. Vaikka leikkasin kiveä asennushiekan päällä, siitä lohkesi yleensä ylimääräistä ainakin kiven alapuolelta. Kivien leikkaaminen olikin todella vaikeaa.
Lisäksi vaikeaa oli saada kivet asennettua niin, että ne eivät keikkuisi. Jokaiselta kulmalta astuttaessa, kivi ei saanut keikkua yhtään. Muuten laatoituksesta ei tule vakaa. Täytyy sanoa, että tässä laatoitusprojektissa, joka muuten jää viimeisekseni, helpointa oli saumaus. Ostin Kivikoplalta Espoosta GREPUR 294 UV saumalaastia. Se maksoi muistaakseni n. 80 euroa pönttö ja arvioin menekiksi 3 pönttöä. Lopulta kävi niin, että se riitti juuri ja juuri ja olisi harmittanut, jos olisin joutunut ostamaan neljännen pöntön vain muutaman neliön tähden. Antrasiitin värinen "hiekka" sekoitettiin mukana tulleen purkin sisältämän liiman kanssa ja levitettiin saumoihin. Valmis sauma päästää veden lävitseen, mutta tuntuu kiinteältä. Musta liuskekivi ja antrasiitin värinen sauma näyttää hienolta.

Ei kommentteja: