Minulla ei ole kaivon asennusohjetta ja Uponorin sivuiltakaan sitä ei saa ladattua. Pelkät mainoslehtiset ovat ladattavissa. Jollain hämärällä nettisivulla ohjeet ovat, mutta ilman kuvia. Googlatessani ohjeita sattui silmiini tämä blogi . Blogin kirjoittaja on tullut asentaneeksi mökkikaivon väärin epäselvien ohjeiden vuoksi ja joutunut lopulta kaivamaan koko höskän maasta ja kääntämään toisin päin. Lukiessani tuota minulle tuli kaamea aavistus: mitä jos omanikin on asennettu väärin päin? Ja niinhän se olikin. Minulla oli siis kaksi ongelmaa: kaivon vedenpinta ei ollut missään vaiheessa noussut yli 5 cm pallon puolivälin yläpuolelle ja tuloputki oli alemmalla tasolla kuin lähtöputki. Kun tuloputki on alempana, vesi nousee viemärissä taloa kohti niin kauan kunnes ollaan lähtöputken tasolla. Tämä ei varmaankaan ole hyvä asia. Kolmas ongelma oli se, että moskan seassa näytti kelluvan joku t-haara. Asennusohjeen mukaan t-haaran pitäisi olla lähtöputken päässä niin, että lähtöön menee vain "rasvatonta" vettä, koska rasva tukkisi saunakaivon pohjassa olevat imeytysreiät ja silloin saunan lattiakaivot tulvisivat lopulta. Yllämainitun blogin kirjoittajalle Uponor oli sanonut, että ei koko kaivoa tarvitse nostaa, irroittaa vaan kannen ja kääntää sen. Blogisti ei ollut kuitenkaan tässä onnistunut, ja nyt se olisi minullakin edessä.
Tuumasta toimeen. Kaivoin ensin kaivon näkyviin niin, että pääsin käsiksi "kynsiin", joilla ylä- ja alaosa olivat kiinni toisissaan. Kynsien lisäksi kiinnitykseen pitäisi olla käytetty ruuveja ja muttereita. Näitä ei kuitenkaan kaivossani ollut. Joku oli siis "unohtanut" ne tai ei ollut lukenut asennusohjetta. Kun ylä- ja alapuoliskon liitoskohta paljastui, huomasin miksi kaivon vedenpinta ei koskaan noussut merkittävästi puolivälin yläpuolelle: liitoskohdasta tiputteli koko ajan vettä. Saunakaivoon ei siis ollut koskaan mennyt tippaakaan vettä sillä kaikki mökin harmaat vedet tihkuivat mökkikaivon saumasta ulos. Minulle tuli epäilys, että ruuvien lisäksi sieltä puuttuisi tiivistekin. Ja niinhän sieltä puuttuikin. Asentaja (jääköön nimet mainitsematta, mutta kuuluvat sukuun) oli siis asentanut kaivon väärin päin, kiinnittänyt t-haaran huonosti ja unohtanut tiivisteen ja ruuvit. Tiivisteen puuttuminen oli siis onni onnettomuudessa, koska muuten rasva olisi päätynyt saunakaivoon ja tukkinut sen. Nyt rasva oli vuotanut pikkuhiljaa maastoon.
Seuraavaksi siis kynsien kimppuun. En antanut toisen blogistin epäonnen masentaa ja hain sahan, vasaran ja sorkkaraudan. Sahasin lähtöputken poikki sillä muuten kahden putken välissä oleva yläosa olisi ollut mahdoton saada irti. Sitten alkoi vääntäminen. Piti saada siis kuusi kynttä auki-asentoon suurin piirtein yhtä aikaa, jotta kansi irtoaisi. Helpommin asiakaspalvelusta sanottu kuin tehty. Homman vaikeuttamiseksi puolet kynsistä avautui alapuolelle, johon ei sitten millään päässyt näkemään.
Kynnet aukesivat lopulta aika helposti, kun toinen meistä työnsi kaivon tarkastusluukusta sopivaan suuntaan niin, että kynnet eivät lukkiutuneet niiltä osin kun olivat jo auki.
Tässä kansi on jo poissa ja muutaman vuoden rasvat pumpattuna kankaalle. Anteeksi luonto. |
Että näin. Onneksi kuitenkin näin, muuten olisi saunakaivokin putsattava rasvasta.
1 kommentti:
Jotenkin se minusta oli ihan loogista miten päin se kaivo asennetaan, mutta ehkä sitten ei... Itselläni muuten ohjeet oli siellä kaivon sisällä, kaivot vuoden pari jemmassa mökillä => ihan säkällä olivat edes kunnossa.
Kamala homma jälkikäteen :(
Lähetä kommentti