keskiviikko 1. marraskuuta 2017

Hiekkaerämaasta tanssilattiaksi

Puiden kaatamisesta ja tontin raivaamisesta on nyt 9 vuotta. Matkan varrella on käynyt selväksi, että piha ei omin voimin rakennu lomapäivien ja viikonloppujen aikana. Tänä kesänä otimme vihdoin lusikan kauniisiin käsiimme ja päätimme, että nyt tämä valmistuu, että ensi kesänä voimme viettää lomaa ja 100-vuotispäiviämme ilman tunnontuskia keskeneräisen pihan vuoksi.

Myös haaveilemamme Olotar-kesäkeittiö pitäisi saada pihaan. Olihan siitä tehty jo kaupat alkukesästä Oma mökki -messujen jälkeen. Pihaprojekti alkoi Olottaren paikan suunnittelulla jo vuosi sitten syksyllä Rautalammin rakennustarkastajan vierailulla. Mielestämme pihasta ei löytynyt oikein hyvää paikkaa, jos kaikki varoetäisyydet otettaisiin huomioon. Rakennustarkastajan ehdotus "metrin päähän rajasta" tuli kuin tilauksesta. Tontin eteläreunalla rajanaapurina on Rautalammin kunta eikä sinne tule toisia rakennuksia. Kesäkeittiön paikka olisi nyt niin sivussa, että mökin terassilta näkyisi silti hyvin järvelle. Kesäkeittiö rajaa nyt pihan kokonaisuudeksi ja se aseteltiin hieman vinoon järvinäkymän takaamiseksi kesäkeittiöltä.

Urakoitsijaksi otimme Sisä-Savon Rakennusparin, koska siellä oli töissä lapsuudenkaverini ja luotin työnjälkeen. Jo viime syksynä rakennustarkastajan käynnin jälkeen olimme ajaneet paikalle täyttömaata ja jättäneet sen talven ajaksi painumaan. Elokuussa Rakennusparin miehet tulivat tekemään pilariperustukset, jotka näkyvät kuvassa.


Kesäkeittiö tarvitsi tietenkin sähköt ja halusimme ne piiloon ettei pintavedot häiritsisi. Pyysimme kesäkeittiön tarjouksen sähköputkituksilla ja piirustukset teki Sisä-Savon Sähkö. Olihan sielläkin tuttuja töissä ja he olivat myös tehneet meidän muut sähköasennukset. Useiden rakennusprojektieni aikana olen aina pitänyt tärkeänä, että sähköä on saatavilla siellä, missä sitä tarvitaan. Kesäkeittiö tarvitsisi seuraavaa: valot sisälle, keittotaso, pistorasioita jokaisessa nurkassa, ulkovalot, pistorasia siirretäville "juhlavaloille" kytkimen takana ja pistorasia etuseinään markiisille.

Jo pitkään olimme miettineet pihan helppohoitoisuutta eli nurmikentät ja kukkapenkit saivat jäädä. Helpointa olisi jos kattaisimme koko pihan terassilla. Aloimme tutkia löytyykö lähistöltä pihasuunnittelijoita, koska halusimme mökkimme arvoisen pihan, jossa viettää lomaa ilman stressiä. Onneksi Rautalammilta löytyi lupaavan oloiset pihasuunnittelijan sivut. Erityisesti Rakennuspalvelu Miskalan nettisivuissa teki vaikutuksen suunnitelmaluonnokset. Vaikutti, että olisimme asiantuntijoiden kanssa tekemisissä. Pyysimme Miskalat käymään tontilla ja Helin kommenteista tuli sellainen tunne, että olimme samalla aaltopituudella. Samasta firmasta saisi myös pihan rakentamisen palvelut. Halusimme avaimet käteen palvelun lukuunottamatta istutuksia.

Suunnittelun lähtökohta oli, että koira ei toisi enää hiekkaa sisään ja ihmisetkin pääsisivät liikkumaan pihassa terassia pitkin saunalle, kesäkeittiölle ja rantaan. Lisäksi terassi pitäisi olla useassa tasossa, jotta vältettäisiin laaja tasaisen tylsä piha. Lisäksi Minna halusi pihaan valaistun kivipuron. Olimme jo rakennelleet rannan läheisyyteen avotulipaikkaa, joka nyt viimeisteltiin ylijääneillä laattakivillä.

Parissa viikossa Miskalat tekivät piirustukset ja terassia tulisi olemaan riittävästi: noin 260 neliömetriä.

Samaan aikaan Rakennuspari pystytti kesäkeittiön. Kun kesäkeittiö oli valmis, Miskalat pääsivät tekemään terassia. Työt kestivät kaksi viikkoa ja tulos ylitti odotuksemme. Pihasta tuli todella monimuotoinen ja kaikki rakennukset liitettiin toisiinsa puisin kulkuväylin. Ainoa ongelma tulisi olemaan talvikunnossapito, koska nyt pihaan ei enää pääsisi traktorilla.

Oheinen kuva on otettu mökin harjalta. Pisteenä i:n päälle, isolle kivelle asennettiin muutama vuosi sitten ostamani Pelkosen kukkakaupan Kukkia-kyltti.


Autopaikalle ajettiin tummaa kivituhkaa. Oheisessa videossa kesäkeittiön viereinen terassi on vielä kesken.





Ei kommentteja: