tiistai 2. heinäkuuta 2013

Säästetään sähköä

Tämä olisi pitänyt ostaa jo vuosia sitten, mutta aina tuli jotain kiireellisempää ostettavaa kuten kitarankielet tai lonkero. Itse asiassa, jos olisimme asentaneet ilmalämpöpumpun jo rakennusvaiheessa, se olisi varmaan jo maksanut itsensä tähän mennessä. Ostimme Hitachin SX25-mallin, jonka pikkuveli on TM-testivoittaja. Sisä-Savon Sähkö, hovihankkijamme, ei normaalisti myy Hitachia, mutta saivat sen kuitenkin tilattua ja asentajien armeija kävi sen mökille asentamassa. Isäni oli tietenkin vielä apuna. Syy, miksi valitsimme Hitachin, esimerkiksi Panasonicin sijaan, oli automaattinen suodattimen puhdistustoiminto. Hitachissa on kelkka, joka "ajaa" säännöllisin väliajoin suodattimen päästä päähän ja kerää pölyt rasiaan. Kevään mökkimessuilla esittelijä teki minuun vaikutuksen etenkin kun sisäyksikkö on meillä hankalassa paikassa. Nyt pölyrasia täytyy tyhjentää vain kahden vuoden välein. Panasoniciin verrattuna Hitachissa ei ole 8-10-asteen ylläpitolämpöä, mutta luulen, että Hitachin 16-asteen minimilämpötila talvella ei kuluta sanottavasti enemmän kuin Panasonic ylläpitolämmöllä ottaen huomioon ulkoyksikön sulatussyklit.
Kuten joskus aikaisemmin mainitsin, olisi kannattanut ottaa yksi hirsikerta lisää. Sisäyksikölle löytyi vain pari sopivaa sijoituspaikkaa tuvasta ja valitsimme paikan seuraavilla kriteereillä: 1) Puhallus ei saa tulla silmille, kun istumme sohvalla 2) Ulkoyksikkö pitää olla poissa näkyvistä (ei ainakaan terassilla) ja siihen ei saa osua lumilinko talvella. 3) Ulkoyksikköä ei saa kiinnittää hirsiseinään, koska ulkoyksikön ääni saattaa kulkeutua hirsiä pitkin sisätiloihin. Täyttääksemme nämä kriteerit sisällä piti tehdä kompromissi: televisiotason yläpuolella menee nyt valkoinen putkilo, jonka sisällä menevät putket ulkoyksikölle ja kondenssivesiputki ulos. Tämä putkilo pitää saada piiloon, sillä se ei todellakaan ole olohuoneen komistus. Olen ajatellut peittäväni sen asentamalla verhotangon ja verhot sen päälle. Verhot tulisivat samalle tasolle kuin ikkunaverhot. Minna ei ole vielä vakuuttunut tästä suunnitelmasta. Silloin television päällä oleva kynttelikkö pitäisi siirtää muualle.
Vaikka ilmalämpöpumpun tarkoitus on säästää sähköä talvella (toissa talvena sähkölaskumme oli 500 e/2 kk), jouduin antamaan viime viikolla periksi ja viilentämään laitteella mökin sisäilmaa. Eli osa säästöstä on jo tuhlattu. Toisaalta tällä tavoin pystyn pääsemään lähemmäksi entisaikojen tunnelmaa, jolloin vuoden sähkölasku jaettiin tasan 12 kuukaudelle. Nyt etäluettavien mittareiden aikana maksamme kesällä hyvin pientä ja talvella tähtitieteellistä sähkölaskua. Ei haittaa vaikka kesällä laskumme hieman kasvaisi kunhan se talvella pienenee huomattavasti.

Ei kommentteja: